Romy Day Winkel (1994) werkt als schrijver en beeldend kunstenaar in Amsterdam. Momenteel werkt ze aan een expositie bij Onomatopee en aan haar debuutroman. 

 

/

 

Romy Day Winkel (1994) is a writer and artist based in Amsterdam. She is currently working on an exhibition at Onomatopee and writing her debut novel. 

 

@romydaywinkel

hi@romydaywinkel.net

Athenaeum Boekhandel

Bij Athenaeum Boekhandel werkte ik van oktober 2021 tot oktober 2023 als inkoop- en verkoopmedewerker poëzie en Nederlandstalige literatuur. Daarnaast coördineerde ik de Athenaeum Podcast en organiseerde ik boekpresentaties en andere evenementen in de winkel.

 • 3 pöeziecadeautips

  Klik hier voor mijn 3 pöeziecadeautips!


 • Athenaeum Podcast met Nelleke Noordervliet

  Voor deze aflevering van de Athenaeum Podcast interviewde ik, samen met collega Helen Westerik, schrijver Nelleke Noordervliet.

  Beluister deze aflevering hier of op uw favoriete podcastkanaal!


 • Boekentip in Het Parool

  Voor de rubriek 'Naar bed met' ben ik benaderd door Het Parool om een boekentip te delen. Ik tipte het boek 'Sterling Karat Gold' van Isabel Waider en de tekst is hier en hier te lezen. 


 • Boekenweektips: 5 grotestadsboeken

  Klik hier voor mijn Boekenweektips: 5 grotestadsboeken!


 • Claire-Louise Bennett bij Athenaeum Spui

  Samen met Uitgeverij Koppernik organiseerde ik op woensdag 1 juni 2022 een avond met de auteur van 'Pond' (2017) en 'Checkout 19' (2021), Claire-Louise Bennett. Recent verscheen bij Koppernik een Nederlandse vertaling van haar laatste boek, getiteld 'Kassa 19' (2022). 

  Ter ere van deze vertaling vroegen wij schrijver en redacteur Fiep van Bodegom om Claire-Louise Bennett te interviewen bij Athenaeum op het Spui in Amsterdam. 


 • Book Celebration 'Wild Peach' by S*an D. Henry-Smith

  On Saturday June 4th 2022 from 18:00 onwards we will celebrate that S*an D. Henry-Smith’s book Wild Peach has reached the soil of Amsterdam’s literary scene all the way from New York City. We will enjoy readings and performances at Athenaeum Boekhandel Spui from S*an D. Henry-Smith, Mia You, Sumia Juxun and Alec Mateo.


 • Gedichten en snoep uit Kokanje met Hannah van Binsbergen

  Op vrijdag 17 juni vierden wij bij Athenaeum Boekhandel Spui de lancering van de nieuwe dichtbundel van Hannah van Binsbergen, getiteld ‘Kokanje’ (juni 2022, Uitgeverij Pluim). Gezien de thematiek van het luieren en laveren in luxe, schonken wij drank in een weelderig roze setting met bloemen en zoete lekkernijen.


 • Interview met Nisrine Mbarki voor de Athenaeum Podcast

  Voor de podcast van Athenaeum Boekhandel Spui interviewde ik dichter Nisrine Mbarki over haar debuutbundel getiteld ‘Oeverloos’. We praten over de politisering van meertalig schrijven en de moederfiguren in haar bundel. Ook draagt Mbarki drie gedichten voor. 

  Gezien het thema meertaligheid, draagt dichter Maxime Garcia Diaz aan het eind van de podcast ook een gedicht voor. Luister hier of op uw favoriete podcastkanaal! 


 • Athenaeum Leesclub met Maarten van der Graaff

  Op donderdag 13 oktober vanaf 19.30 organiseer ik bij Athenaeum Boekhandel Spui een leesclub rondom 'Onder asfalt' van Maarten van der Graaff, een boek dat in NRC Handelsblad ‘een waanzinnig rijke roman’ genoemd werd. Om meer te weten te komen over de personages in de roman, die zich tussen 1999 en 2068 bewegen, en ook de werkwijze van de schrijver, bespreken we het boek samen met Van der Graaff, met wie ik het gesprek zal modereren.

  Over ‘Onder asfalt’: Het is 1999. Op een zomeravond, rond de klok van tien, verdwijnen alle snelwegen. Modderige vlaktes blijven achter en er duiken schimmige figuren op die zichzelf de engelen noemen. Alina en Sinem, Shirley en Julian, Lennard en Simon, Raziël en Jeremiël: allemaal doorkruisen ze deze nieuwe wereld, op zoek naar antwoorden. Het is 2068. Ira woont in Dierenriem, een wijk in de Buitenste Randstad. Ze wantrouwt het gelijkmatige leven daar al langer, maar door de mysterieuze aandoening van haar moeder en de vondst van een bak vol oude systeemkaarten, lijkt niets meer te kloppen. Deze gebeurtenissen lokken haar steeds maar weer naar de snelweg, waar ze zich overgeeft aan het onbekende.

  ‘Onder asfalt’ is de tweede roman van Maarten van der Graaff, een volstrekt origineel verhaal en de overdonderende opvolger van zijn debuut Wormen en engelen.


 • Athenaeum Leesclub over 'Getting Lost' van Annie Ernaux

  Op donderdag 1 december om 19:30 uur organiseer ik bij Athenaeum Boekhandel Spui een leesclub rondom 'Getting Lost' van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. 


 • Athenaeum Leesclub over 'Het jongensuur' van Andreas Burnier, met Burnier-biograaf Elisabeth Lockhorn

  Op woensdag 29 maart om 19:30 uur organiseer ik bij Athenaeum Boekhandel Spui een leesclub rondom 'Het jongensuur' van Andreas Burnier, i.s.m. Burnier-biograaf Elisabeth Lockhorn.  

  In Het jongensuur heeft Andreas Burnier haar ervaringen als onderduikkind in de oorlogsjaren 1940/45 verwerkt. Tegen de achtergrond van bezetting en bevrijding probeert de joodse Simone, de hoofdpersoon, zich een plaats te veroveren in de jongenswereld. Op de adressen waar zij zich moet schuilhouden moet zij zich telkens een nieuwe identiteit aanmeten. Zo heeft zij grote moeite met de streng calvinistische moraal van boerengezinnen en voelt ze zich gevangen in een vrouwenlichaam: zij had een man moeten zijn. Naarmate de bevrijding van de Duitsers nadert, raakt het meisje Simone steeds meer gevangen, verstrikt in haar lichamelijkheid.