Romy Day Winkel (1994) werkt als schrijver en beeldend kunstenaar in Amsterdam. Momenteel werkt ze aan een expositie bij Onomatopee en aan haar debuutroman. 

 

/

 

Romy Day Winkel (1994) is a writer and artist based in Amsterdam. She is currently working on an exhibition at Onomatopee and writing her debut novel. 

 

@romydaywinkel

hi@romydaywinkel.net

De Verloren Tijd / Time Lost

De Verloren Tijd is een poëziepodcast van Stichting Perdu. Elke maand nodigen wij een dichter uit om een werk te maken aan de hand van een door ons gekozen audiofragment.

Time Lost is the English-spoken sibling of De Verloren Tijd. In this podcast series we invite poets to talk about a work that is unpublished or even unpublishable.

 • Launch 'Time Lost': Rachel Levitsky

  The English-spoken variation on De Verloren Tijd is called Time Lost. The first guest of these series is Eileen Myles. To celebrate its launch we organized an event in Perdu on the 6th of March 2020 called You didn't hear this from me. 

  On this event I did a live interview with NYC-based poet Rachel Levitsky about her unpublished work 'Existing Condition'. 


 • De Verloren Tijd aflevering 6: Radna Fabias

  Mijn eerste interview voor De Verloren Tijd was met Radna Fabias. Voor deze aflevering maakte Radna een werk dat terugblikt op een niet nader gespecificeerde ramp. Of beter gezegd: op de onheilspellende periode daarna. Het geluidsfragment dat ze ter inspiratie kreeg deed haar denken aan een eindeloos marcheren en zo ontstond een werk waarin meningen in een eindeloze processie over elkaar heenvallen.

  In het gesprek dat volgde, praten we over pijn in tijden van crisis en hoe daarmee om te gaan. Radna vertelt over hoe vrienden slechts woorden werden in de ramp; hoe de waarde van een mensenleven werd berekend, maar ook over de troost van het uitzicht op een bloesem.

  Beluister deze aflevering hier.


 • De Verloren Tijd aflevering 9: Hannah van Binsbergen

  In negende aflevering van De Verloren Tijd ging ik in gesprek met dichter en schrijver Hannah van Binsbergen. Het werk dat Hannah heeft gemaakt is getiteld ‘Suggestie’ en neemt de vorm aan van een meditatie of hypnose. De luisteraar wordt meegenomen op een tijdreis: terug naar de gedaante van de eencelligen. In vier stappen leidt Hannah ons door de evolutie, vanaf het eerste leven in al zijn simpliciteit, via indringers die in eerste instantie een bedreiging lijken, maar eigenlijk slechts omarmd dienen te worden. Pas dan is er een mogelijkheid tot nieuwe energie en groei, pas dan kunnen wij uitkomen bij de complexe biologische systemen die wij nu zijn.

  Er ontstaat een gesprek over de macht van de stem in meditatie, hoe het uiten van een suggestie lichamelijke sensaties kan oproepen. In het fragment dat Hannah ontving, hoorde zij een machine waarover de controle kwijt is geraakt. Maakt  een mens dat ooit mee in relatie tot zichzelf?  En wat zouden wij daaruit kunnen halen?

  Beluister deze aflevering hier.


 • De Verloren Tijd aflevering 11: Sis Matthé

  In deze elfde aflevering van De Verloren Tijd ging ik in gesprek met dichter, vertaler en muzikant Sis Matthé. Geïnspireerd door het geluidsfragment van een tapdanser maakte Sis een werk waarin zijn taal tussen de tel valt. Het gedicht begint met een onschuldig beeld, maar later wordt de luisteraar uitgedaagd om in geluidsmetaforen na te denken. Als Sis' stem haast volledig is ondergesneeuwd begint, naar eigen zeggen, het gedicht pas echt.

  Dit gesprek gaat over de manier waarop visuele metaforen makkelijker voor het oprapen liggen dan geluiden; over strategieën om een stem ín de muziek te krijgen. Het gaat over de urgentie en viscerale kwaliteiten van geluid. Het geluid van een tapdanser wordt uitgebreid, alsof er een lijf in het lichaam zit. Hierbij maakt Sis, naast zijn werk als dichter, duidelijk gebruik van zijn achtergrond als vertaler en muzikant.

  Beluister deze aflevering hier.


 • Time Lost episode 3: Rachel Levitsky

  In this third episode of Time Lost, I revisit an interview with NYC-based poet Rachel Levitsky, live in Perdu, right before lockdown. Levitsky reads from an unpublished work called ‘Existing Condition’.

  In the conversation that follows, we contemplate the possibilities of (queer) gossip in writing. When facing an increasing pressure to show up autobiographically as a writer, how does one navigate accountability?

  Listen to this episode here.


 • De Verloren Tijd aflevering 14: Maarten van der Graaff

  In deze aflevering van De Verloren Tijd ging ik in gesprek met dichter en schrijver Maarten van der Graaff. Maarten heeft een werk gemaakt in de vorm van een "occulte wandeling” waarin de luisteraar wordt meegenomen op een tour door een Nederlands politiek landschap. Hier bevinden zich verschillende personages: Kester die laat op gang komt, Maj die in een sapwinkel werkt(e), Rutte als behoudend figuur en een oma met een hedendaagse uitvoering van een klassiek slaapliedje.

  Er volgt een gesprek over Maartens verhouding tot de JOVD (de jongerenorganisatie van de VVD) en arbeidssabotage als verzetsstrategie. Sabotage is niet alleen een thema in dit gedicht, maar wordt door Maarten ook ingezet als methode om met audio aan de slag te gaan. Zo worden er incisies gemaakt in een wereld die toch al niet zo rooskleurig was.

  Beluister deze aflevering hier


 • Time Lost episode 7: Lisa Robertson

  For this episode of Time Lost, I spoke with writer and poet Lisa Robertson about her unpublished work titled “On Reading Nietzsche, 6 pm”. In this work, Lisa sets out various possible scenes of revolt while unsettling these possibilities at the same time. Summer nights in silk lingerie, as seen through rose coloured lenses, are positioned alongside scenes of self-doubt and cynicism. In conversation, we discussed the potential of formulating a wish land in which both despair and pink revolt can be considered revolutionary. 

  Listen here or via your preferred podcast app. 


 • Time Lost episode 9: Emily Berry

  In this episode of Time Lost, I spoke to UK-based poet Emily Berry. In response to our prompt about unpublishability, Emily sent us some fragments of her dream transcripts. In conversation, we discuss the plot-heaviness of dreams, narration, whether or not Tom Cruise listens to this podcast, and the influence of Freudian psychoanalysis on Emily’s work.

  Listen here or via your preferred podcast app. 


 • De Verloren Tijd aflevering 18: Simone Atangana Bekono

  In deze achttiende aflevering van De Verloren Tijd ging ik in gesprek met schrijver en dichter Simone Atangana Bekono. Ze maakte aan de hand van een door ons gekozen geluidsfragment een werk dat iets beklemmends en onheilspellends heeft. Er is een wezen dat leeft maar dat mens noch dier is, er is een droom over een hevig woedende brand… Simone en ik bespreken hoe een gedicht zich aan een schrijver kan opdringen en het geweld dat hierbij gepaard gaat. Ook doemen er vragen op: wat te doen om iets (een wezen) of iemand (een politicus) te temmen? En bestaat een gedicht ook als het niet wordt geschreven?

  Beluister deze aflevering hier.


 • Time Lost episode 11: Elaine Kahn

  In this episode of Time Lost, I spoke to Los Angeles-based poet Elaine Kahn. As a response to the (un)publishability theme of these podcast series, Elaine sent us six unpublished poems. In the conversation that followed her reading of these, Elaine and I discuss writing intimacy in the pandemic and the relationship between religion and writing in a U.S.-context. Although these sociopolitical spheres are quite heavy at times, Elaine proposes poetic writing, and more specifically narration, as a tool for the imagination of a different world.

  Listen to this episode here or via your preferred podcast app.